Volg ons: Volg ons op Twitter Bekijk onze LinkedIn Bekijk onze Facebook pagina
Vragen? Bel ons gerust op 0252 - 466100

De Lichtfabriek Haarlem

Oliehuis
Kijk eens naar de foto's van het Oliehuis. Dan zal je opvallen dat de zaal er bij elk evenement weer compleet anders uitziet. Ze voelt als een grote kasteelzaal uit de middeleeuwen en heeft ook die sfeer. Soms formeel, dan weer gezellig en intiem. Maar de zaal geeft je altijd net iets extra's. Het contrast van de monumentale ambiance uit 1900 met het moderne evenement. Dat noemen we toch 'stijl'?

Licht voor Haarlem!
Waar zie je dat nu nog? Fabrieken die eruit zien als monumentale grachtenpanden. Compleet met trapgevels en hoge raampartijen. Nu, je vindt ze op het terrein van de Lichtfabriek! In 1902 zijn ze ontworpen door architect J. Blom voor de huisvesting van het Energiebedrijf Haarlem. Het Oliehuis is qua architectuur een parel, vinden de experts. Gebouwd in neo-klassieke stijl met een 15 meter hoog zadeldak. Die hoogte was er niet voor niets. Hier werden de transformatorhuisjes waar Haarlemmers hun licht van kregen, met nieuwe Olie gevuld. Het Oliehuis heeft de tijd glansrijk doorstaan. Nu dient de bijzondere architectuur als stijlvolle entourage voor congressen, recepties en evenementen.

Specificaties Oliehuis

Turbinehal
Kom kijken en laat je verrassen door de Turbinehal. De 'keizerzaal' van de Lichtfabriek. Formidabel van maatvoering met sublieme interieurdetails. Zie de originele portaalkraan, de groen geglazuurde tegeltjes en het houten plafond. De zaal is op en top multifunctioneel. Dat betekent dat je haar precies zo kunt inrichten en aankleden als je zelf wilt. Dan ervaar je de meerwaarde van deze historische ambiance voor je evenement!

De zaal waar nu de mooiste evenementen plaats vinden is in 1902 gebouwd en stond vol met zware turbines. Die turbines werden aangedreven door stoom en ze produceerden elektriciteit. Haarlemmers dankten hun licht aan de turbines. De hal was geniaal van constructie. Een soort plofdoos. Zou er een turbine ontploffen dan werd direct het dak van de hal eraf geblazen. Zo kon de druk ontsnappen en bleven de muren en fundamenten intact. Architecten uit die tijd hadden de opdracht om de 'strengste eisen van functionaliteit' te combineren met 'voor het oog aangename vormen' Kijk naar de Turbinehal en zie hoe goed die oude bouwmeesters daar in geslaagd zijn! Zij

Energiehuis
Neem een kijkje in ons nieuwe 'Energiehuis'. Nou ja, nieuw; het is gebouwd in 1898, nu 110 jaar later, opnieuw klaar als evenementen locatie. Per dagdeel of voor een hele dag. Het Energiehuis is geen zaaltje maar een echt huis. Met een eigen entree, een mooi hoog zadeldak en een entresol. De architectuur en de sfeer zijn exact hetzelfde als die van het monumentale Oliehuis dat ernaast staat.

Het Energiehuis is onderdeel van de Lichtfabriek. Die naam is ontleend aan de Haarlemse elektriciteits- en gasfabriek. Een groot complex van karakteristieke gebouwen dat in de periode 1898 en 1902 werd gebouwd en waar later het Haarlemse energiebedrijf in is gevestigd. De gebouwen die bewaard zijn gebleven behoren tot het  meest zeldzame industriele erfgoed waar Nederland over beschikt. Dat is te danken aan de architecten uit die tijd -meestal bouwkundig ingenieurs- die zich de opdracht stelden zo te bouwen dat: 'de strengste eisen van nuttigheid voor de fabricage van gas en elektriciteit' verbonden werden met 'voor het oog aangename vormen'. En die 'aangename vormen' vind je terug in het Energiehuis. Daarom is het er ook 'aangenaam verblijven' en krijg je er de energie die je nodig hebt.

 
TAAT'S EVENTTRAILER
 
Taat's Partijen
 
Taat en Glamour
 
Taat's Vrienden